Carta publicada el 9nou
En un principi, la festa dels Tonis és una festa dedicada als animals de peu rodó i de tir, que esdevenien imprescindibles en la feina agrària i rebien la benedicció per ser protegits de qualsevol malaltia o lesió, ja que podia comportar una gran pèrdua i desgràcia pel pagès. Cal tenir en compte que no fa pas més d'un segle que l'activitat principal girava entorn de l'agricultura i molts dels oficis i tenien relació: basters, carreters, ferrers,cistellers, boters etc.
Abans doncs la festa estava dedicada als animals i solament hi participaven aquests, sense els carros hi els guarniments que i trobem actualment i que fan més lluïda la festa, convertint-la en un museu etnològic en moviment on podem observar guarniments i diferents màquines i carros fruit del treball dels artesans que anomenava abans i que, malgrat en quedin, alguns han sobreviscut a la mecanització del camp. Existeixen fotos antigues a Sta. Eugènia de Bega on es veuen els abanderats seguits solament per genets o animals de tir i en algunes es poden veure els cavalls posant les potes del davant damunt els graons de l'entrada de l'església.
Però sí la festa, escoltant a la gent és pot comprovar, té un fet curiós:És el ritual de donar tres voltes o tres tombs, nom amb que també es coneix la festa, a un lloc sagrat que en aquests moments és l'església. Segurament abans devia ser al voltant d'algun altre tipus d'element, perquè la festa com creuen molts antropòlegs ve de molts temps enrere i ja es troba descrita en festes romanes
L'enigma és perquè tres voltes i no una o quatre? Això, que jo sàpiga, ara per ara no té resposta. Però tot i ser la part menys entesa per la gent, molts diuen que amb una màxim dues ja en tindríem prou i, que la dificultat pel creixement urbà entorn de l'església i la llargada del passant al sumar-s'hi els carros, crec que és la part fonamental de la festa la que ens lliga més als nostres avant-passats. Alguna cosa devia tenir el tres per la prevenció o el guariment dels animals.
Santa Eugènia de Berga, declarada festa tradicional d'interès nacional, ha de seguir apostant per la qualitat, més que per la quantitat i ha de mantenir dues coses que li són pròpies: la participació de només animals i carros o utensilis i les tres voltes al lloc Sagrat.
Jaume Pérez Camps